Monday, Dec 06th

Last update10:36:22 AM GMT

Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αναγορεύθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

 

Η Αυτού Εξοχότης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κύριος Rosen Plevneliev, αναγορεύθηκε σήμερα Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Σε μια λαμπρή τελετή στο Αμφιθέατρο Τελετών του Ιδρύματος, ο κ. Plevneliev έπειτα από την αναγόρευσή του, μίλησε με θέμα «Συνεργασία για την Οικονομική Ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Cooperation for Economic Growth in South–Eastern Europe)».

Νωρίτερα, είχε χαιρετήσει την εκδήλωση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Ιωάννης Αθ. Χατζηδημητρίου, ενώ την ανάγνωση του Επαίνου και την επίδοση του τίτλου και του διασήμου έκανε ο Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής Θεοφάνης Καραγιώργος.

Ο κ. Plevneliev, στην ομιλία του καταρχήν ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για την τιμή να τον αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα, μιλώντας με κολακευτικά λόγια για το Ίδρυμα και τη φήμη του στην ευρύτερη περιοχή.

Τόνισε ότι o χώρος των Βαλκανίων, που είχε ταυτιστεί στο παρελθόν με την κρίση και την αναταραχή, πρέπει να αποτελεί εφεξής περιοχή ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης. Όπως επισήμανε, καμία χώρα της περιοχής δεν μπορεί να αναπτυχθεί αυτόνομα με επιτυχία και διάρκεια. Η αλληλεξάρτηση που υπάρχει θα πρέπει να πάψει να είναι πρόβλημα και να γίνει ευκαιρία.

Αναφέροντας το γεγονός ότι βρίσκεται ελάχιστα χρόνια στην πολιτική, αλλά επί χρόνια  υπήρξε επιχειρηματίας, τον κάνει πραγματιστή και για τον λόγο αυτόν συνηθίζει να ιεραρχεί τα γεγονότα, να είναι φειδωλός στις υποσχέσεις του και φροντίζει να κρατά ακέραιη την αξιοπιστία του.

Δεν αρκεί να είμαστε δραστήριοι, υπογράμμισε, συνεχίζοντας το λόγο του, πρέπει ταυτόχρονα η δραστηριότητά μας να έχει και αποτέλεσμα. Επισημαίνοντας ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν οφείλεται σε έναν μόνον παράγοντα, αλλά ότι είναι πολυσύνθετη, τόνισε ότι είναι υποχρέωση των ευρωπαϊκών κρατών να εφαρμόσουν δομικές αλλαγές, να ακολουθήσουν δημοσιονομική πειθαρχία και να θέσουν σωστά τις προτεραιότητές τους. Το οφείλουμε, όπως είπε στις επόμενες γενιές, τις οποίες δεν έχουμε δικαίωμα να τις χρεώσουμε με δικά μας λάθη και ολιγωρίες.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Χατζηδημητρίου στο χαιρετισμό του επισήμανε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η καλή γειτονία, η φιλία, η συνεργασία, η ειρηνική συνύπαρξη και ο δεσμός της κοινής πορείας των λαών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας είναι πλέον μια εδραιωμένη πραγματικότητα.

Ο κ. Χατζηδημητρίου χαρακτηριστικά τόνισε: «Σε διμερές επίπεδο, παίζει μεγάλο ρόλο η απόφαση των δύο λαών να συντονίσουν το βηματισμό τους σε μια πορεία ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης, πολιτισμού, κοινής ευημερίας και από κοινού αντιμετώπισης και επίλυσης τυχόν περιφερειακών προβλημάτων. Και όλα αυτά με βάση τον κανόνα του σεβασμού στην ιστορική αλήθεια και με στόχο πάντα τη διασφάλιση και τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Ο ίδιος υπενθύμισε την ήδη υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου του Μπλαγκόεβγκραντ κι επισήμανε ότι με την σημερινή αναγόρευση, οι σχέσεις με τα ΑΕΙ της Βουλγαρίας ανανεώνονται, αναβαθμίζονται, ενισχύονται και αποκτούν νέα δυναμική.

Κατά την ανάγνωση του Επαίνου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Θεοφάνης Καραγιώργος τόνισε πως ο τιμώμενος ανήκει στην νέα γενιά των διαπρεπών προσωπικοτήτων τόσο στον χώρο της πολιτικής σκηνής, όσο και στον χώρο του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και της πνευματικής κοινότητας της Βουλγαρίας.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε: «Η πορεία του Προέδρου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς μέσα από την εφαρμογή καινοτομιών κατάφερε να αναδείξει σε δύσκολους καιρούς την χρησιμότητα της Οργανωτικής και Διοικητικής σκέψης που μπορεί να αποφέρει ωφέλειες στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, π. Δαυίδ Τσιαμάκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των προξενικών και στρατιωτικών αρχών, καθώς και οικονομικών φορέων της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Plevneliev είναι ο τρίτος εν ενεργεία Πρόεδρος Δημοκρατίας που συγκαταλέγεται μεταξύ των επιτίμων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μαζί με τους Προέδρους της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολο Παπούλια και Δημήτρη Χριστόφια.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιούλιος 2012 21:43
You are here Άρθρα Γνώμης Κουσκουβέλης - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αναγορεύθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας