Monday, Jun 14th

Last update10:36:22 AM GMT

18112_lp___1

Σας ευχαριστώ που επισκεφτήκατε την προσωπική μου ιστοσελίδα. Εδώ μπορείτε να βρείτε το βιογραφικό μου και πληροφορίες σχετικά με τo διδακτικό και ερευνητικό μου έργο καθώς και διάφορα άρθρα μου, ομιλίες, σκέψεις και προτάσεις.

Επίσης, εδώ μπορείτε να διαβάζετε τις κατά καιρούς παρεμβάσεις μου στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο για ζητήματα παιδείας, Διεθνών Σχέσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελληνικής πολιτικής, που ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη.

Εισαγωγή στην Πολιτική

6FDD1B885277A895B34B944EFB7EB550

Το βιβλίο επιχειρεί να εισάγει τον αναγνώστη στην έννοια και την πράξη της πολιτικής. Στηρίζεται σε δύο βάσεις. Η πρώτη είναι αυτή της Πολιτικής Επιστήμης, της οργανωμένης επιστημονικής γνώσης του πολιτικού φαινομένου. Η δεύτερη είναι εκείνη της πολιτικής θεωρίας, της προσπάθειας κατανόησης του πολιτικού και των προτάσεων για την ανθρώπινη οργάνωση.

Περισσότερα...

Thucydides on Choice and Decision Making

thucydides

The book uncovers Thucydides's decision-making schemata and his thinking on how people decide, particularly when in power or war. Based on these ideas, Ilias Kouskouvelis interprets the outbreak of the Peloponnesian war and the Sicilian expedition, and shows that they were a result of decision-making and, thus, not inevitable.

 

Περισσότερα...

Περί Παραδρομής Πολέμου

n fokas

Η διερεύνηση τής πλούσιας αρχαιοελληνικής, ελληνιστικής και βυζαντινής βιβλιογραφίας, τής αναφερόμενης στα «τακτικά» ή «στρατηγικά» ζητήματα, δηλαδή στους ποικίλους τομείς τής προετοιμασίας και διεξαγωγής ενός πολέμου, οδήγησε στον εντοπισμό και την μελέτη τού Περί Παραδρομής Πολέμου κειμένου τού αυτοκράτορα και στρατηγού Νικηφόρου Β΄ Φωκά (912-963 μ. Χ.).

Περισσότερα...

Μετά την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

 

Από χθες τέθηκε επισήμως σε εφαρμογή η συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων με το Ιράν, αφενός για την εκ μέρους του επιβράδυνση και, ενδεχομένως, μακροπρόθεσμα, τελική ακύρωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αφετέρου, την άρση εκ μέρους των υπολοίπων κρατών των εναντίον του κυρώσεων.

 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι βέβαιη ότι το Ιράν θα σεβασθεί την συμφωνία και, σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν οι δυνατότητες για τη συστηματική παρακολούθηση και οι μηχανισμοί επαλήθευση της εκ μέρους του συμμόρφωσης. 

 

Λόγω της συμφωνίας, οι ΗΠΑ και οι Μεγάλες Δυνάμεις διασφαλίζουν έναν σταθερό σύμμαχο στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και κερδίζουν χρόνο ώστε να αποτραπεί το Ιράν από την πορεία του προς απόκτηση πυρηνικών όπλων. Όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Σαουδαράβων και των Ισραηλινών, οι οποίοι για λόγους ισορροπίας ισχύος και περιφερειακού ανταγωνισμού δεν είναι και τόσο ευχαριστημένοι.

 

Το Ιράν, από την πλευρά του, θα βγει από την απομόνωση και θα πάρει μία μεγάλη οικονομική ανάσα, κυρίως με το ξεπάγωμα των κεφαλαίων του στο εξωτερικό. Διότι το ξανακερδίσει το μερίδιο στη διεθνή αγορά υδρογονανθράκων είναι μάλλον δύσκολο να γίνει γρήγορα, λόγω των πεπαλαιωμένων υποδομών επεξεργασίας τους. Η βελτίωσή τους θα καθυστερήσει, καθώς οι πολύ χαμηλές τιμές των καυσίμων δεν επιτρέπουν την άντληση κεφαλαίων. Τέλος, η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και των συνθηκών διαβίωσης στο εσωτερικό του θα ενισχύσει εκείνες τις μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που πίεσαν προς την κατεύθυνση της συμφωνίας και της διεθνούς συνεργασίας.

 

Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας θα έχει μικρή επίδραση στις αντιπαλότητες της περιοχής και ο συγκρουσιακός ανταγωνισμός Ιράν και Σαουδικής Αραβίας ελάχιστα θα μειωθεί. Τα δύο κράτη θα συνεχίσουν να συγκρούονται στη Συρία και στην Υεμένη για πολιτικούς, στρατηγικούς και ιδεολογικούς (θρησκευτικούς) λόγους.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Ιανουάριος 2016 11:14
You are here Μετά την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν